Kozmetik Ürün Nedir?
İnsan vücudunun dış kısımlarına; epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlarına veya dişler ile ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek, bunları korumak, iyi bir durumda tutmak veya vücut kokularını düzeltmek olan bütün madde veya karışımlara denir.
Kozmetik Yönetmeliği MADDE 13’e göre her kozmetik firması Sorumlu Teknik Eleman istihdam etmek zorundadır. Yönetmeliğe göre Sorumlu Teknik Eleman aşağıdaki niteliklere sahip bir personel olmalıdır.
Kozmetik ürün formulü kozmetik ürünü oluşturan bileşenlerin çalışılmış oranları çerçevesinde hammadde konsantrasyonlarını içeren ürün planıdır. Başlangıçta ürün formülü hedeflenen üründen beklenen işleve göre tasarlanmış olsa da formül tasarımı esnasında dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Bu noktalar göz ardı edildiğinde ürün kaydı alınması esnasında zaman ve para kaybı yaşanması muhtemeldir.
Kozmetik ürün formülasyonları CAS NO, INCI name, % konsantrasyon gibi teknik bilgileri ile birlikte sunulur. Bu bilgiler formülasyonun ürün güvenliliğinin değerlendirilmesinde, Kozmetik Yönetmeliği çerçevesinde kullanılması sakıncalı ve/veya kısıtlı bileşen içerip içermediğinin kontrol edilmesinde oldukça önem taşımaktadır.
Kozmetik ürün bilgi dosyası (ÜBG-Ürün Bilgi Dosyası veya PIF – Product Information File) kozmetik ürün ile ilgili formülasyon, ham madde özellikleri, mikrobiyal kalite, toksikolojik veriler, ürün güvenlilik değerlendirmesi gibi bilgileri içeren çok kapsamlı teknik bir dosyadır. Kozmetik yönetmeliği Madde 12’ ye göre Üretici, kozmetik ürün bilgileri dosyasını ilgili kozmetik ürünün son serisinin piyasaya sürüldüğü tarihten sonra on (10) yıl süre ile muhafaza etmek zorundadır.
Kozmetik yönetmeliği Madde 12’ ye göre Üretici, kozmetik ürün bilgileri dosyasını ilgili kozmetik ürünün son serisinin piyasaya sürüldüğü tarihten sonra on (10) yıl süre ile muhafaza etmek zorundadır.
Bir ürün bilgi dosyasının en önemli bileşeni Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirme Raporunun sunulduğu bölümdür. Öncelikle kullanıcı sağlığı açısından ürünün kimyasal özelliklerini bilmek, kana geçmesi beklenen miktarlarının hesaplanması, dermal olarak penetre olabilme özelliklerine sahip bileşenlerden oluşup oluşmaması gibi bilgiler kullanıcılar açısından hayati önem taşır ve uzman bir yetkili tarafından kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme dosyasının hazırlanması yasal bir zorunluluktur.
Kozmetik ürünlerin etiketlenmesinde, üzerinde kullanılacak sembollerin seçiminde ve kullanılacak ürün iddialarında Kozmetik Yönetmeliği kapsamında birtakım kurallar mevcuttur. Kozmetik ürünlerin iç ve dış ambalajlarında bulunması gereken asgari bilgiler Kozmetik Yönetmeliği ve kılavuzlarıyla açıklanmış durumdadır. Yönetmelik kapsamında yayınlanmış kurallara uymayan etiketli ürünler piyasaya sürülemez. Bildirim onayı alamaz.
Kozmetik ürünlerinizin tanıtımında kullanmak istediğiniz broşür, katalog veya web sitesi iddialarınızın da mevzuata uygun olması gerekmektedir.
Tanıtımlarda;
Ürünler arası etik olmayan bir rekabet ortamı oluşturulmamalıdır. Diğer benzer ürünleri kötüleyen ifadeler kullanılmamalıdır.
Ürünün sahip olmadığı özellikler etikete veya ambalaja yazılmamalıdır. Tanıtım yazılarında kullanılmamalıdır.
Ürün iddiaları bilimsel anlamda kanıtlanabilir verilerden oluşmalıdır.
Kozmetik ürün güvenlilik raporunda kullanılmak ve kullanıcı güvenliğini korumak amacıyla bitmiş kozmetik ürünlere yapılması zorunlu bazı analizler bulunmaktadır. Bu analizler;
gibi üründen ürüne değişiklik gösteren testlerdir.